Monday, 15 October 2012

ayam masak merah sarawak

Sumber : Kak Rosmah
Gambar : abbymucuk =)

Assalamualaikum….

First mekasih pada kak ros yang banyak membebel kat aku..hahahhaa..bukan membebel apa,kak ros suka share ilmu dan cerita a.k.a bergosip…hehehehe..so selalu yang menghuru-harakan office kak ros la..tapi kalau takde dia sunyi plk kan..ok berbalik pada resepi ayam masak merah Sarawak kita ya..jommmm baca,salin,faham dan buat lahhhhh~ tak kan tengok jew…hehehehe..


ayam yang masih panas di dalam kuali =D

Bahan-bahan nya ;

1 ekor ayam @ separuh [ ikut keperluan ya, abby buat separuh sahaja ] 
* 3 @ 2 biji Bawang besar
* 1 biji Bawang putih
* 2 @ 3 inci Halia
* 3 Batang Serai [ seikat serai ]
1 Botol Cili sos - [ ikut citarasa korg, abby guna separuh sahaja ]
Sedikit garam dan gula - [ ikut citarasa korg la ya ]

kesemua bahan yang bertanda * perlu di blend sekaligus..

Cara-caranya ;

1. goreng ayam terlebih dahulu [ jangan terlalu masak sgt ] kemudian angkat dan letak tepi..

2. pada kuali yang sama, kurangkan minyak tadi dan boleh lah tumis bahan-bahan yang di blend sekaligus tu sehingga pecah minyak..

3. dan masukkan gula, garam dan cili sos..kacau dan kacau..

4. apabila siap..boeh lah masukkan ayam yang telah di goreng tadi..gaul  dan gaul sampai bahan yang di tumis tadi sebati dgn ayam..

5. sedia dihidangkan =) selamat mencuba..



ni gambar yang di zoom..hahaha..sedappppp~


abbymucuk.blogspot.com & www.facebook.com/abbymucuk

No comments:

Post a Comment