KEK
COKLAT MOIST (KUKUS)
Bahan-bahan
kek coklat ;
1. * 2
cawan tepung gandum – jenama
ikut suka,abby pakai tepung 1 Malaysia jew..
2. * 2 cawan serbuk koko – jenama Van Houten
3. * 1 sudu kecil baking powder
4. * 1 sudu kecil soda of bicarbonate – abby letak ½ sudu kecil shj
5. 1 ½ buttercup – [ 250gm buttercup + 125gm buttercup ]
6. 1 tin susu cair – jenama IDEAL
7. 2 cawan gula kastor – bukan gula yang buat air tu ya..
8. 1 sudu kecil esen vanilla
9. 4 biji telur – [ kalau telur besar guna 3 biji shj ]
10. 1
sudu kecil coklat emulco –
[ kalau xde pun xpe ]
# Semua
bahan yang bertanda * haruslah di ayak dahulu dan letakkan dalam 1 bekas yg sme…
Bahan-bahan membuat ganache ;
1. 300gm
coklat masakan – abby letak 250gm jew..
2. 150ml
whipping cream – jenama UHT / Emborg
3. 1 sudu
besar buttercup
Bahan Hiasan : Coklat rice secukupnya
Cara-cara
menyediakan kek coklat ;
v Sediakan
periuk dan panaskan,sila guna api kecil @ sederhana,dan abby gunakan senduk
kayu..masukkan 1 ½ buttercup,kacau sehingga butter tu larut..
v Setelah
itu,masukkan susu cair..dalam masa yang sama teruskan mengacau..setelah sebati,sila
masukkan gula kastor plk..kacau sehingga sebati =)
v Kemudian
masukkan esen vanilla dan coklat emulco..kacau sebati,tutup api dan letakkan
ditepi dahulu..
v Dekat
bekas/mangkuk/cawan sila ketuk telur tersebut..jangan ketuk telur beriya sangat
macam nak buat telur dadar tu,hanya sekadar Nampak kembang shj..kemudian
tuangkan sedikit2 ke dalam periuk tadi..
v Masukkan
tepung2 yang di ayak tadi [ tepung gandum
+ serbuk koko + soda bicarbonate + baking powder ] ke dalam periuk tadi dengan
mengambil sedikit2 tepung ke dalam adunan dan gaul dengan whisker..buat begitu
sehingga tepung tersebut habis..kacau sebati..
v Panaskan
terlebih dahulu kukus tu,pastikan air mencukupi..setelah itu boleh la letakkan
adunan yang telah di gaul dengan sebati tadi dalam Loyang [ abby guna Loyang bulat 7” ,jadi terpaksa buat 2x ] buh adunan tu
dalam ½ daripada Loyang tersebut kerana kek ni akan naik tinggi..dan sila balut
dengan aluminum foil pada Loyang tersebut @ balut pada tutup kukus tu dengan
kain, bagi mengelakkan wap air kukus tu termasuk pada kek..
v Kukus
mengambil masa dalam 1 jam @ lebih..sekiranya selepas 1 jam tadi kek tak berapa
masak lagi, sila tambah masa kukusan sehingga kek coklat itu masak sepenuhnya..
Cara-cara
membuat Ganache
Ø Untuk
cairkan coklat masakkan perlu menggunakan kaedah double boiler, pastu masukkan
butter..kacau sampai larut..
Ø Pastu
barulah tuangkan whipping cream..
Ø Apabila
siap,boleh lah tuangkan atas kek..
Ø Letakkan
kek atas redai [ atas jaring2 besi ] pastu baru tuang coklat ganache..pastu
pindahkan atas cake board..kalau tiada cake board letak lah atas pinggan yang
rata supaya senang dipotong..
Ø Sedia
dihidangkan.. [ kalau nak hiaskan dengan
buah-buahan @ whipping cream segera pun boleh ]
j
Sekian. selamat mencuba =)
abbymucuk.blogspot.com & www.facebook.com/abbymucuk
No comments:
Post a Comment